Art

KISAH ISRAK MIKRAJ PDF

Menurut hadith sahih, adalah di Baitulmuqaddis Nabi Muhammad s.a.w. naik ke syurga semasa peristiwa Israk Mikraj. Kota itu kemudiannya ditawan oleh. Kisah Israk dan Mikraj Nabi Muhammad s.a.w. By Sayid Muhammad Alawi. About this book · Get Textbooks on Google Play. Rent and save from the world’s. Teks Cerita Israk Mikraj. Uploaded by Zanariah Zainal Abidin. teks. Copyright: © All Rights Reserved. Download as DOCX, PDF or read online from Scribd.

Author: Shagal Negal
Country: Iceland
Language: English (Spanish)
Genre: Sex
Published (Last): 7 January 2005
Pages: 294
PDF File Size: 12.84 Mb
ePub File Size: 8.56 Mb
ISBN: 839-1-83345-939-8
Downloads: 71644
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Nazuru

Hal ini menyebabkan berlakunya Perang Salib. Pada tahunBaitulmuqaddis jatuh kembali ke tangan orang Kristian sebelum jatuh kembali ke tangan orang Islam pada tahun berikutnya.

Pemerintahan awal Islam juga mewujudkan sebuah tolenrasi di antara kaum. Mengikut isgak sejarah YahudiNabi Sulaiman a. Pendatang-pendatang Yahudi yang mendapat perhatian daripada kerajaan British menyebabkan orang Islam amnya dan orang Arab khususnya mendapat layanan yang tidak adil.

Kisah Israk dan Mikraj Nabi Muhammad s.a.w – Sayid Muhammad Alawi – Google Books

Namun semasa pemerintahan Al-Hakim Amr Allahseorang khalifah kerajaan Fatimiyyahbeliau mengarahkan supaya semua gereja dan rumah ibadat bukan Islam dimusnahkan. Namun demikian, Maharaja Byzantine iaitu Constantine membina Baitulmuqaddis sebagai pusat keagamaan Kristian dengan membina Church of the Holy Sepulchre pada tahun masihi. Baitulmuqaddis dinamakan semula menjadi Aelia Capitolina. Pada tahuntentera Kristian Eropah menakluk Baitulmuqaddis. Menurut hadith sahih, adalah di Baitulmuqaddis Nabi Muhammad s.

Walaupun Al Quran tidak menyebut mengenai nama “Baitulmuqaddis” tetapi hadith ada menyebut mengenainya. Perlu diingatkan bahawa kubah yang bersalut emas dan berbentuk oktagon ini tidak sama seperti Masjid Al Aqsa di sebelahnya yang dibina tidak lama kemudian. Bahagian baratnya yang meliputi bandar baru menjadi sebahagian daripada Israel manakala Bahagian timurnya termasuklah kota lama Baitulmuqaddis menjadi milik Jordan. Kuil Kedua kemudiannya dibina oleh Herod Agung tetapi selepas kematiannya, kota ini jatuh ke tangan Rom.

  LUGAR SIN LIMITES JOSE DONOSO PDF

Selama tahun selepas itu, kota ini menjadi tidak penting bagi kerajaan Rom. Dalam projek lain Wikimedia Commons. Nebuchadnezzarraja Babylon kemudiannya menakluk Baitulmuqaddis dan memusnahkan Kuil Sulaiman.

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas. Diambil daripada ” https: Dengan kemenangan mereka itu, tentera British di Mesir memasuki Baitulmuqaddis pada 11 Disember Ramai orang berpendapat Baitulmuqaddis pada ketika itu merupakan tanah yang paling subur di Palestin.

Sejarah Baitulmuqaddis

Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut. Laman ini diubah buat kali terakhir pada Menurut satu pelan PBB, Baitulmuqaddis sepatutnya menjadi sebuah bandaraya antarabangsa dan bukan sebahagian mjkraj negeri orang Arab ataupun negeri orang Yahudi.

Selepas beberapa dekad, tentera Parsi menakluk Babylon. Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah. Tidak lama kemudian tentera Babylon mula menguasai Baitulmuqaddis daripada orang Yahudi. Cyrus IIraja Parsi membenarkan orang Yahudi kembali ke Baitulmuqaddis dan membina semula kuil mereka. Dia kemudiannya menghalau orang Yahudi mikram Baitulmuqaddis.

Sejarah Baitulmuqaddis – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Semasa pemerintahan awal Islamterutamanya semasa pemerintahan kerajaan Ummaiyyah dan kerajaan Abbasiyyahkota Baitulmuqaddis berkembang. Pihak British kemudiannya membina rumah-rumah baru di sini dan menyebabkan Baitulmuqaddis berkembang sehingga luar daripada temboknya. Enam tahun kemudian, Qubbat As-Sakhrah dibina.

Pada tahunBaitulmuqaddis ditawan oleh Empayar Turki Uthmaniyyah.

Semasa Perang Arab-IsraelBaitulmuqaddis terbahagi kepada dua. Oisah pemberontakan tersebut, orang Yahudi dibenarkan tinggal di mikrajj tetapi dalam jumlah yang kecil. Walaupun Israel membenarkan penganut agama di Baitulmuqaddis akses ke tempat suci mereka, terdapat banyak kerisauan mengenai beberapa serangan ke atas Masjid Al-Aqsa seperti kebakaran pada tahun yang disebabkan oleh seorang pelancong Australia yang gila.

  KATODNA ZASTITA PDF

Pada tahunsemasa Perang Enam HariIsrael menawan Baitulmuqaddis Timur dan mula mengambil langkah untuk menyatukan Baitulmuqaddis di bawah penguasaan Israel. Wikimedia Commons mempunyai media berkaitan Sejarah Baitulmuqaddis.

Beliau kemudiannya membina sebuah masjid kayu di tempat yang sekarang merupakan kompleks bangunan Masjid Al Aqsa.

Pemerintahan British menandakan bermulanya suasana kelam kabut di sini. Status Baitulmuqaddis Timur tetap menjadi satu isu yang kontroversi.

Menurut orientalis Barat, Baitulmuqaddis mula menjadi tumpuan selepas Nabi Daud a. Ruang nama Rencana Perbincangan. Struktur ini terdiri daripada sebuah batu yang dikatakan tempat Nabi Muhammad s. Salahuddin juga membenarkan semua orang beribadat di Baitulmuqaddis tidak kira sama ada KristianMuslim atau Yahudi.

Baitulmuqaddis kemudian dikatakan diperintah oleh Nabi Sulaiman a. PBB mencadangkan supaya Baitulmuqaddis berada di bawah pentadbiran antarabangsa.

Orang Yahudi tetap tidak dibenarkan memasuki Baitulmuqaddis kecuali semasa pemerintahan kisaah Empayar Parsi pada tahun hingga tahun Walau isrk, pada 23 JanuariParlimen Israel meluluskan satu resolusi untuk menjadikan Baitulmuqaddis sebagai ibu negara Israel. Kerajaan ini kekal sehingga tahun ; Baitulmuqaddis sendiri ditawan oleh Salahuddin Al Ayubi pada tahun Mereka kemudiannya membunuh kesemua penduduk bukan Kristian yakni Muslim dan Yahudi.

Sulaiman al-Qanuni membina semula tembok Baitulmuqaddis yang dapat kita lihat sehingga ke hari ini. Kota itu kemudiannya ditawan oleh angkatan tentera Islam pada tahun Masihi. Saidina Umar Al-Khatab secara peribadi pergi ke Baitulmuqaddis untuk menerima penyerahan Baitulmuqaddis kepada kerajaan Islam. Beliau jsrak tempat itu terlalu kotor dan mengarahkan supaya pembersihan dijalankan.