History

JURNAL PENDERAAN FIZIKAL KANAK-KANAK PDF

PENDERAAN KANAK-KANAK: PENDERAAN FIZIKAL DEFINISI: PENDERAAN FIZIKAL berlaku apabila kekasaran fizikal digunakan terhadap . Uploaded by. ha des. Kecuaian dan Pengabaian Kanak-kanak oleh Ibu Bapa: Kedudukannya di. Jurnal Perspektif Jil. 7 Bil. Penderaan Fizikal Di Kalangan Kanak-kanak Pada. () Penderaan fizikal di kalangan kanak-kanak pada satu kajian kes kawalan di Hospital Kuala Lumpur. Jurnal Kesihatan Masyarakat, 2 (2). pp.

Author: Gardalabar Malalrajas
Country: Samoa
Language: English (Spanish)
Genre: Software
Published (Last): 15 May 2012
Pages: 488
PDF File Size: 19.56 Mb
ePub File Size: 8.66 Mb
ISBN: 629-1-32556-320-6
Downloads: 47048
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Dikus

Kanak-kanak bersedia untuk mandi dalam kumpulan kecil orang.

Peralatan elektrik dan punca elektrik berada dalam keadaan selamat dan tidak dapat dicapai oleh kanak-kanak. Pendidik menjadikan masa makan ceria dan gembira. Standard 5 Kolaborasi Ibu Bapa dan Komuniti. Pendidik menggalakkan kanak-kanak membuang air dan mencuci bahagian sulit sebelum mandi. Pendidik memantau kanak-kanak mengambil alatan sand play dan bermain dengan baik dengan rakan-rakan.

Semua peralatan bilik penyusuan ibu disusun kemas dan selamat serta dilabelkan. Berinteraksi dengan kanak-kanak pemalu dengan pelbagai cara.

Pendidik memastikan kanak-kanak menutup pili air selepas mandi. Pemeriksaan Pergigian dijalankan oleh Pegawai Kesihatan secara berkala. Pendidik menyanyi bersama kanak-kanak dalam keadaan ceria, riang dan gembira.

Standard 1 Kurikulum Pembelajaran. Selepas aktiviti, kanak-kanak digalakkan menyimpan dan mengemaskan semua alatan mainan sebagai latihan urus diri dan kebersihan. Pendidik mengasingkan kanak-kanak lelaki dan perempuan Pendidik membantu menanggalkan pakaian dan memakaikan tuala kepada orang kanak-kanak, manakala yang lain bermain bebas sambil menunggu giliran. Kanak-kanak mengelap mulut dan tangan dengan tuala kecil masing-masing.

Pendidik mengintegrasikan muzik, nyanyian, tarian dalam aktiviti pergerakan kreatif. Kanak-kanak lelaki dan perempuan diasingkan Kanak-kanak menanggalkan pakaian dan memakai tuala dalam kumpulan kecil orangmanakala yang lain menjalankan aktiviti bebas sambil menunggu giliran.

  AUGUSTIN FUEREA MANUALUL UNIUNII EUROPENE PDF

Kanak-kanak digalakkan membuang air dan mencuci bahagian sulit sebelum mandi. Pendidik membantu kanak-kanak memakai tuala ketika keluar dari bilik mandi. Kanak-kanak membawa beg keluar dan menyusun ke tempat yang disediakan.

Pendidik sentiasa peka keselamatan bayi dan kanak-kanak semasa aktiviti pergerakan kreatif Pendidik mengintegrasikan muzik, nyanyian, tarian dalam aktiviti pergerakan kreatif.

Kanak-kanak tidak dibenarkan masuk ke kawasan dapur, pejabat dan stor.

SISTEM PERMATA Q

Pondok atau playhouse berada dalam keadaan teratur, kemas dan selamat. Pendidik bermain bersama kanak-kanak sambil mengawal keselamatan kanak-kanak. Cantuman Bentuk Shape Sorting Box. Kanak-kanak duduk dengan selesa dan menunggu makanan dihidangkan atau mengambil sendiri makanan masing-masing.

Pendidik memastikan kanak-kanak bermaafan dan memberi bimbingan dan penerangan kepentingan kanka-kanak, berkongsi mainan dan bantu-membantu sesama rakan. Pendidik memastikan kanak-kanak membasahkan seluruh anggota badan. Pendidik memantau untuk melihat apa yang dilakukan oleh kanak-kanak. Pendidik mengesan minat kanak-kanak daripada aktiviti main bebas mereka. Pendidik membantu menanggalkan pakaian dan memakaikan tuala kepada orang kanak-kanak, manakala yang lain bermain bebas sambil menunggu giliran.

Kanak-kanak beredar ke ruang aktiviti bebas untuk berehat selepas makan. Pendidik suka berbual dengan kanak-kanak.

Sistem PERMATA Q

Kanak-kanak yang tidak mahu tidur, dipastikan ia dapat berbaring dan berehat di tempatnya atau berikan aktiviti yang senyap dan tidak mengganggu rakan-rakan yang sedang tidur. Pendidik mengumpulkan semua kanak-kanak mengikut kumpulan umur dan duduk bersama-sama di ruang utama. Kanak-kanak berkumpul dalam kumpulan kecil dan berbincang dengan Pendidik apa yang telah dipelajari pada hari tersebut membuat refleksi.

  ILMU ARUDH PDF

Kanak-kanak membaca doa lepas makan setelah semua kanak-kanak selesai makan. Peti kecemasan dilengkapi dengan bahan perubatan dan rawatan asas disimpan di tempat selamat yang mudah dicapai oleh pendidik.

Pendidik memberi masa rehat yang secukupnya kepada kanak-kanak. Mengingatkan kanak-kanak tidak berada di depan atau di belakang buaian ketika kanak-kanak lain bermain buaian. Pendidik membersih muka, mata, telinga dan hidung bayi dengan betul.

Kanak-kanak tidak mengunakan hot shower tanpa pengawasan orang dewasa.

MyJurnal – Malaysian Citation Centre

Kanak-kanak diajar menyidai tuala di tempat yang disediakan. Pendidik telah mengambil langkah-langkah keselamatan dan sentiasa mengawasi kanak-kanak semasa aktiviti berjalan Pendidik memastikan kanak-kanak dapat menghasilkan tampalan.

Pendidik memberi bimbingan kepada kanak-kanak yang belum mahir cara menggunakan gunting dan menggalakkan mereka mencuba sendiri.

Kanak-kanak melipat dan memasukkan pakaian kotor ke dalam beg pakaian kotor masing-masing. Panel Penilai akan melakukan pemerhatian, temubual, rakaman, menilai dokumen dan sebagainya seperti yang termaktub dalam Instrumen Penilaian Validasi.

Pendidik memastikan kanak-kanak menyimpan kembali semua alat muzik yang digunakan di tempat asal. Pendidik memastikan kanak-kanak membasuh tangan dengan betul, menggunakan sabun dan membilas celah-celah jari dan tapak tangan.

Pendidik menyediakan alat permainan yang diperlukan dan memastikan alatan mencukupi untuk semua kanak-kanak. Etika Dan Profesionalisme SP2: Pendidik pastikan kanak-kanak berpakaian bersih dan selesa.